Prelucrarea Lemnului

Încă din vechime, mai ales în zonele tradițional-păstorești cum este Branul, lemnul a fost exploatat și lucrat, dezvoltând o gamă largă de procedee (meșteșuguri) și ornamente care pot fi întâlnite și astăzi la gospodăriile de lemn din această zonă.

DOGĂRITUL: Meșterii dogari confecționau vase de uz gospodăresc din doage de lemn (ciubere, vedrițe, bote, găleți de muls, șiștare, putineie, putini.). Prin satele brănene veneau cu vase de vânzare vestiții dogari moți din Munții Apuseni, de la care au deprins meșteșugul și unii brăneni mai dibaci, care apoi l-au practicat. Dogarii brăneni făceau vase din doage din lemn de brad, trunchiul de brad era crăpat cu securea, apoi cioplit cu cuțitoaia; se făcea gardina cu gărdinarul pentru îmbinarea doagelor cu fundul vasului, apoi doagele erau strânse cu cercuri din nuiele de alun, crăpate.

Printre dogarii vestiți ai locului se numără și un dogar pe nume Robu, din Fundata, care s-a stabilit prin 1950 la schitul Peștera din Valea Ialomiței, unde și-a făcut atelier. El strângea din pădure lemn fără nod, îl dogea și îl punea să se usuce după care făcea vase pentru stânele din munții de pe Valea Ialomiței. Pe la jumătatea secolului XX, un dogar vestit era Gheorghe Ducaru, din Moeciu de Sus, care făcea bote late din doage de brad, găleți de muls, șiștare, putini și altele.

DULGHERITUL: dulgheritul este un meșteșug specializat care presupune cunoștințe tehnice de îmbinare a lemnului și respectarea anumitor raporturi matematice (intuitiv realizate) între părțile componente ale construcției. Dulgherii folosesc ca material de construcție a caselor lemnul de molid, recoltat din pădure atunci când lemnul nu mai are sevă, pentru a nu intra cariile.

În trecut, bârnele de molid erau aduse din pădure în gospodăria unde urma să se ridice casa, cioplite cu barda pe două sau pe patru muchii; tehnica de îmbinare în cheie bătrânească presupunea tot cioplirea cu barda, iar cheia se tăia cu fierăstrăul de mână.

TÂMPLARIA: Până la apariția tâmplăriei ca meserie, dulgherii lucrau și mobilierul din lemn, prin tehnica cioplirii și îmbinării în pană şi uluc şi în cuie de lemn: lăzi, blidare, mese, scaune, hambare. Azi, se mai confecționează ferestre, uși, mobilier mic, scaune, mese etc.

Piese străvechi de mobilier dulgheresc pot fi astăzi văzute în colecția Muzeului Satului Brănean:

Din lemn, dulgherii făceau și mijloace de transport

  • samar pentru măgar, din lemn de paltin sau mesteacăn, cioplit cu toporul şi cuțitoaia, găurit cu sfredelul şi dalta;
  • jug pentru înjugarea boilor – care se făcea din lemne diferite: ceafa din lemn de paltin, speteaza şi polița din lemn de fag;
  • proțap pentru boi, se făcea din lemn de mesteacăn etc.